HTML

Írásaim

Csak írogatok, semmi különös. Néha jól sikerül, de néha nem. Mivel mindegyik az én gyerekem, ezért mindegyiket megtartom. Ami gyenge, az is emlékeztet valamire. Ennyi, én itt, csak én vagyok.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • GáborMiki: Nem is biztos, hogy kicsi. Sőt, még az sem biztos, hogy lány. Csupa rejtély vagyok mostanában! Örü... (2018.01.17. 22:01) Boldogok, akik . . .
  • Editke Kolozsváry: Szia! Ez megint olyan szép. Azt hittem Kamilla a kislány... (2018.01.16. 19:57) Boldogok, akik . . .
  • delory nadin: Szia Miki! Ugye van megfejtése az erdős személyiségtesztnek? Én is nagyon szeretem az ilyesmit. A... (2017.10.20. 20:16) Egyutas élet
  • GáborMiki: @delory nadin: Szia! Igen igen. Elsőre furcsa volt, de aztán nagyon élveztem. Köszönöm szépen! (2017.05.08. 09:18) A Barna lesnél
  • delory nadin: Szia Miki! Ismét jó volt olvasni a soraidat... Ez pont az, ami velem sosem történhet meg. Egyedül... (2017.05.04. 20:35) A Barna lesnél
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2012.12.04. 10:35 GáborMiki

Az erdei kislány

Az erdő nagyon sűrű volt, és vadregényes. Kicsit félelmetes is talán, bár a kis házikótól sokkal jobban félt Katinka. Egyedül, soha nem mert bent lenni, úgy érezte elnyeli, megfujtja. Néha azt érezte, szinte él, és Őt is magának követeli, mint édesanyát. Anya itt aludt el, végleg. . .
Azóta szomorú lett a ház. Katinka nem tudta legyőzni a fájdalmat, a valóságot, a gonosz, gyilkos kór győzelmét, anya hiányát. Ebben az időben született meg az az álomvilág, mely attól a naptól kezdve minden napon átsegítette. Az álomvilág, tündérmesékkel, kedves mosolygós békés emberekkel, szeretettel, gyönyörű szavakkal. A házikó meselak lett, a félelmek rejtett kalandokká váltak, a szegénység csak a mesebeli boszorkány varázslata, ami majd megtörik, és minden jóra fordul.
Persze ettől még az élet nehéz, és kemény volt. A tél hideg, az éjszaka magányos, a víz keserű maradt. Néha, amikor apa egyedül hagyta, és felerősödtek a félelmek, kiszaladt az erdőszélre. A gyenge tavaszi napon, a szántóföld illatos rögöket kínált ülő alkalmatosságnak, és itt végig üldögélhette a fájó napot, míg apa haza nem ért. Olyankor nyugodtabban szaladt be a picurka házikóba, mert apa mégis csak erős volt, és lehetett rá támaszkodni. Viszont a valóság más volt. Apa beteg volt, csak nem mondta. De az első tél, amikor mindenről Katinkának kellett gondoskodnia, megtanította neki, hogy apa is halandó. A gyenge, törékeny kislány egyedül vágta a fát az erdőben. Este, amikor senki sem látta. Mert a lelke tudta, hogy fát lopni is bűn, csak megfagyni nem olyan kellemes dolog. A fejsze nehéz volt, és a kemény fagyott fa nem engedelmeskedett. Sokáig tartott összehasogatni azt a néhány tuskót, ami reggelig kitartott. Aztán az iskola előtt újra nekiveselkedett, hogy apának is legyen melegedni való napközben. Hosszú napok voltak ezek a téli, sötét, életet mardosó, fagyos napok. De Katinka kitartott minden megpróbáltatásban. Nem fagytak meg azon a télen sem, és pár falat minden napra jutott. Apa egyre gyengébb, és egyre fáradtabb lett.
A nyár csak egy villanás volt, oly gyorsan röppent el, a ringatózó édes illatú búzamezőkkel, finom záporokkal, és kellemes rigóénekekkel együtt. Ősszel sokat fújt a szél, amitől apa bezárkózott a kisházba, takaróba göngyölődve, rezsó felett melengetve kezeit, hogy fűteni még ne kelljen, de valami enyhe lágy melegség érje azért. Katinka sokat dolgozott, küzdött az erőkkel, vizet hordott, fát vágott, főzött, mosott, csak hogy apa pihenhessen, mert már csak ő maradt. . .

 Csendesen duruzsolt a reszketeg vaskályha. Pöfögte a kormos füstöt, enyhítette a sűrű, borzalmasan hideg, téli levegő besüvítő, halálos erejét. Aludtak a roskatag kisház lakói. Dohogott az utolsó hasáb a kályhában, vészjóslóan gyenge, halovány táncot jártak rajta a lángnyelvek. Aztán elült a tánc. Csend lett a kályha belsejében. Parázs sistergett még egy ideig, majd fényét vesztve csak füstös leheletet árasztva ő is elcsendesedett. Némaság, pillanatnyi félelmetes csend támadt. Az erdőben egy hatalmas fa engedett a könyörtelen hidegnek, óriási robajjal hosszában végig repedt. Vérfagyasztó hangja riasztotta fel Katinkát, aki a hideg szobában is verejtékezve ébredt, rémült álmából. „A tűz! Biztos kialudt, amíg elszenderedtem.” Kikászálódott apa mellől, és a kályhához lépdelt. A konyhában világos volt, beragyogott a hold, így láthatta a vödörbe befagyott víz, csillogó fényeit. A látvány utoljára megcirógatta a szívét. Már majdnem a kályhához ért, mikor belehasított a felismerés! „Apa! Hogy hogy nem ébredt fel a hatalmas robajra?” Visszasietett az ágyhoz, és megfogta apa érdes, komor kezét. Katinka arcán egy könnycsepp szaladt végig. Elengedte az utolsó biztonságot nyújtó kezet, és vékonyka kabátkájában kirohant az erdőbe.
 A kályha melege teljesen eltűnt. Fehér, szótlan hamuvá töpörödött az utolsó hasáb fa is. Összegömbölyödve egy aprócska darab megmaradt belőle. De kihűlt, meghalt, elaludt, egyedül maradt.

 Az erdész nagyot ugrott álmában az ágyán. Feltápászkodott az ablakhoz téblábolt, és kinézett, hogy meglássa a rettenetes zaj forrását. Pont az ablaka előtt hasadt ketté egy hatalmas fa. „Na, ezzel reggel sok dolgom lesz” gondolta, aztán visszafeküdt aludni. Reggel korán ébredt, kávét ivott és egy kis szilvás szíverősítőt. Kiérve a nagy fához, döbbenetes látvány fogadta. A széthasadt, öreg tölgyfa tövében összegömbölyödve egy kislány feküdt. Komor fehér arcán zúzmarák csillogtak a hajnali fényben. Már nem élt, mikor az erdész megtalálta. Kopott ruhácskájáról felismerte. „A beteg Janó lánya ez.” Motyogta szomorúan. „Milyen kedves kislány volt!” Vigasztalta önmagát. Aztán a faluba igyekezett, hogy segítséget hívjon, hiszen nem tudta mit tegyen. Szívében egyetlen kérdés lüktetett egész úton, és élete minden hátralevő napján: Miért?!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gabormiki.blog.hu/api/trackback/id/tr644946833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása